Barts Weg vzw

Barts Weg vzw is opgericht om de bijzondere boodschap van Bart Verbeeck uit te dragen: “Geniet van het leven!”.
Een financiele bijdrage kan via rekeningnummer BE45734019417789, graag met vermelding van 400/0008/09078.
image

De leerlingenraad van de derde graad van BA Pitzemburg blies donderdagavond Pitzemburg for Life met succes nieuw leven in. Het festival op de speelplaats bezorgde de aanwezigen niet alleen een aangename avond, maar leverde ook geld op voor het goede doel.

Pitzemburg for Life bestond tien jaar, maar het festivalletje hield op te bestaan met corona. Een nieuwe ploeg blies op vraag van de leerlingenraad van de derde graad de traditie nieuw leven in, met optredens van Cannaerts & Van Cutsem, 800g akoestiek, Rollmops en Checkpoint Charlie.

Volgens directeur Jeroen Van der Auwera kon Pitz4Life rekenen op heel wat bijval. “Op een gegeven moment was er toch zo'n 300 man. Dat is vergelijkbaar met de hoogdagen uit het verleden. We hadden zowel leerlingen als oud-leerlingen die elkaar terugvonden.”

De opbrengst gaat voor de helft naar de Warmste Week en voor de helft naar de vzw Barts Weg, die geld inzamelt voor sarcoomonderzoek. Het precieze bedrag is nog niet gekend, maar volgende de directeur moet het zeker gaan om meer dan 3.000 euro.

Leerlingen blazen Pitz4Life nieuwe leven in: “Meteen succes als in de hoogdagen” | Mechelen | hln.be

image

Vzw Barts Weg heeft een genereuze donatie van 100.000 euro gedaan aan het Bart Verbeeck Fonds voor Sarcoomonderzoek. Het fonds, geleid door oncoloog Patrick Schöffski, steunt het baanbrekende onderzoek van KU Leuven en UZ Leuven naar de behandeling van sarcomen, een diverse groep van zeldzame kankers.

Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren die ontstaan in het bot en de weke delen, de zogenaamde mesenchymale weefsels. Met meer dan zeventig verschillende types vormen ze een opvallend diverse en uitgebreide groep kankers. Sarcomen, of wekedelentumoren, zijn zeldzaam en vertegenwoordigen slechts 1 procent van alle kankers wereldwijd. Hierdoor blijft er een grote behoefte aan onderzoek naar de ontstaansmechanismen en mogelijke behandelingen van sarcomen.

Professor Patrick Schöffski, een gerenommeerde oncoloog en expert op het gebied van sarcomen, staat aan het hoofd van het Laboratorium Experimentele Oncologie en beheert samen met professor Paul Clement het Bart Verbeeck Fonds van KU Leuven. Onder zijn deskundige leiding zet het team zich volop in om efficiëntere therapieën te ontwikkelen, de overlevingskansen te verhogen en uiteindelijk een remedie te vinden voor deze complexe vormen van kanker.

Barts nalatenschap

Zowel de non-profitorganisatie als het fonds zijn opgedragen aan Bart Verbeeck, een jonge Mechelaar die jarenlang vocht tegen een zeldzame terminale botkanker, het Ewing-sarcoom. In 2009 richtte hij de vzw Barts Weg op, met als doel geld in te zamelen voor het onderzoek naar deze zeldzame kanker en mensen bewuster te laten genieten van het leven. Na zijn overlijden op slechts 23-jarige leeftijd zetten zijn broer Joris en vrienden zijn nalatenschap voort. Als eerbetoon aan Bart richtten zij het Bart Verbeeck Fonds voor Sarcoomonderzoek op. Beide blijven vandaag een drijvende kracht voor baanbrekend onderzoek naar deze slopende ziekte.

De recente donatie van 100.000 euro van Barts Weg zal de onderzoeksmogelijkheden op het gebied van sarcomen aanzienlijk vergroten. In totaal schonk de non-profitorganisatie al 363.000 euro aan het Leuvense onderzoek. Dit prachtige resultaat is mede te danken aan inspirerende evenementen, zoals hun jaarlijkse quiz en hun aanwezigheid op de Mechelse kerstmarkt. In de loop der jaren zijn deze middelen aangewend om onder meer onderzoeksprojecten te ondersteunen, PhD-studenten aan experimentele onderzoeken te laten meewerken en sinds 2019 een jaarlijks internationaal symposium rond sarcoomonderzoek, FORTRESS, te organiseren. 

“Het is hartverwarmend dat mensen zoals Joris en alle andere sympathisanten van Barts Weg zich op deze manier inzetten voor het kankeronderzoek en voor meer awareness voor kanker bij jonge patiënten, en daardoor voor vele andere mensen die door deze vreselijke ziekte getroffen worden”, zegt professor Schöffski. “Ik ben zeer dankbaar voor de ondersteuning die ons Laboratorium voor Experimentele Oncologie van de vzw in de voorbije jaren mocht ontvangen. Ik ben ook bijzonder blij dat wij een deel van de middelen van het Bart Verbeeck Fonds sinds 2019 voor de organisatie van een internationale workshop (FORTRESS) mogen gebruiken, die wij sindsdien op jaarlijkse basis in Leuven (B) en Essen (D) uitvoeren.”

Door gezamenlijke inspanningen kunnen onderzoekers hun krachten bundelen en verdere vooruitgang boeken in de strijd tegen kanker. Het Bart Verbeeck Fonds voor Sarcoomonderzoek en vzw Barts Weg zijn dankbaar voor de steun van hun schenkers en benadrukken dat de geschonken gelden een aanzienlijke impact zullen hebben op het sarcoomonderzoek.

Uitslag van de 11de editie van Barts Quiz.


Hartelijk dank aan alle deelnemende ploegen om er wederom een gezellige avond van te maken!

-Barts team.

Vanuit het UZ Leuven kregen we een update over het Merck Project, een project dat we met het Bart Verbeeck Fonds voor Sarcoomonderzoek ondersteunen.

Lees er alles over:

Keep reading

Het afgelopen jaar kregen we regelmatig de melding dat de reportage ‘Kom mij maar halen’ van Phara niet meer online terug te vinden was.

We hebben deze opgevraagd en online geplaatst op vimeo.

U kan deze dus terugvinden op deze link: https://vimeo.com/manage/videos/753845399

Vandaag, 29 juni 2021, bestaat het Bart Verbeeck Fonds voor Sarcoomonderzoek 10 jaar! Een jubileum waar we erg trots op mogen zijn.

Het fonds werd opgericht door Barts Weg vzw in samenwerking met de KU Leuven en het UZ Leuven en heeft als doel alle ingezamelde gelden te besteden aan onderzoek gerelateerd aan (Ewing) sarcoomkanker, de kanker die Bart heeft gehad.

In de afgelopen 10 jaar zijn we erin geslaagd een prachtig bedrag van € 300.000 te verzamelen om dit onderzoek te steunen. Onze dank gaat hiervoor uit naar alle vrijwilligers, alle bezoekers en alle weldoeners om onze evenementen te vormen tot wat ze zijn geweest: uniek. We hebben steeds Bart zijn boodschap ‘Geniet van het leven’ als uitgangspunt beschouwd zo was hij er tijdens elke actie bij in onze gedachten.

Het afgelopen jaar is, op vlak van mogelijkheid tot organiseren van evenementen, moeilijker geweest. Maar we hopen in de toekomst onze acties terug te kunnen opstarten en zo het sarcoomonderzoek te blijven ondersteunen. We zijn op de goede weg, maar er nog lang niet. Om de vooruitgang van de onderzoekers te volgen, kan je hun tussentijdse updates lezen in het tabblad ‘Bart Verbeeck Fonds voor sarcoomonderzoek’.

Hopelijk tot snel op één van onze evenementen!

- Raad van Bestuur, Barts Weg vzw

Helaas kon dit jaar door Corona de 3de editie van de FORTRESS meeting niet doorgaan. Deze internationale meeting tussen kankeronderzoekers is ontstaan dankzij Barts Weg vzw en heeft al veel beloftevolle samenwerkingen tot stand kunnen brengen in het onderzoek naar sarcoomkanker.

Echter hebben wij in 2020 niet stilgezeten en samen met prof Schöffski besloten om de verzamelde fondsen verder aan te wenden om het sarcoomonderzoek te blijven ondersteunen.

Via deze link vindt u een samenvatting terug vanuit het Laboratoruim Experimentele Oncologie (LEO) over wat er het afgelopen jaar is verwezenlijkt door uw bijdragen.

Veel leesplezier en hopelijk tot binnenkort op één van onze evenementen.
- Joris

An English version can be found via this link.

Beste bezoekers

Hopelijk komen jullie de corona periode gezond door.
Het virus zal helaas ook zijn effect hebben op de organisatie van onze evenementen, zo zien wij ons genoodzaakt om het mosselweekend dit jaar niet te laten doorgaan. In 2021 zullen de mosselen zeker weer van de partij zijn!

Houd jullie goed
–het Barts Weg team

In februari organiseerde we onze 10 de editie van Barts Quiz, in het scheppersinstituut te Mechelen. Het was weer een gezellige bijeenkomst waar wij een mooi bedrag hebben opgehaald voor het Bart Verbeeck fonds!

Pitzemburg for life was weer een groot succes, hartelijk dank om aan Barts Weg te denken!