Welkom op Valvas.be
Intro Pink FloydWelkom op Valvas. Aan wat kan u zich bij ons verwachten? Enkele duizenden links naar websites met een eventuele korte omschrijving onderverdeeld in meer dan 100 categorieën.

06 August 2022
Geneticus Jean-Jacques Cassiman is op 79-jarige leeftijd na een jarenlange strijd tegen longkanker overleden. Cassiman deed als geneticus, verbonden aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid, belangrijk genetisch onderzoek en was ook regelmatig te zien in de media in interviews over genetica.

Met zijn zus Emmy en zijn broer Guido richtte hij tijdens zijn studentenjaren het Trio Cassiman op. Ze speelden vooral volksmuziek en zogenoemde negrospirituals, religieuze muziek van Noord-Amerikaanse zwarte slaven.

14 July 2022
Op 15 juli 2021 trad de Vesder buiten haar oever en richtte grote schade aan in onder andere de steden Verviers en Pepinster. In de nacht van 14 op 15 juli was er een uitzonderlijke extreme regenval. Op woensdag 14 juli viel 200 millimeter regen op 24 uur. In de gemeenten langs de rivier de Vesder - Verviers (10 km stroomafwaarts), Pepinster (12 km), Trooz, Chaudfontaine (20 km stroomafwaarts) en Luik vielen een 38-tal doden.
De overstromingen zouden o.a. het gevolg zijn van het openzetten van de stuwdam van Eupen. Bevoegd Waals minister Philippe Henry (Ecolo) stelde dat vanaf woensdagnamiddag de stuwdam van Eupen geleidelijk is opengezet met elke 20 minuten 5 m3 per seconde meer. En hij zei dat op donderdag, om 3 uur ’s ochtends, de stuwdam 150 m3 per seconde loste.

12 July 2022
NASA heeft van op het Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland, de eerste beelden van de James-Webb telescoop vrijgegeven. Met de James-Webb telescoop wordt het mogelijk om nog meer gedetailleerde beelden van het heelal en het ontstaan er van te kunnen nemen. Het verschil in details ten opzichte van de voorloper, de Hubble telescoop, is opmerkelijk. De nieuwe telescoop kan tot 100 keer meer licht opvangen.

01 July 2022
De openingsrit van de Ronde van Frankrijk 2022 die plaatsvond in het Deense Kopenhagen is gewonnen door Yves Lampaert. De openingsrit was een tijdrit van van 13,2 kilometer in en rond de Deense hoofdstad Kopenhagen.

23 May 2022
Vanaf maandag 23 vervalt de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Vanaf dan zal men op trein, tram, bus en metro niet meer verplicht zijn het mondmasker te dragen. Dit werd afgelopen vrijdag op het overlegcomité beslist.
Helemaal afgeschaft is het mondmasker nog niet want op sommige plaatsen in de zorg blijft het dragen er van verplicht.

25 December 2021
Hoe zijn we hier geraakt? Zijn we alleen in het universum? Hoe zit het universum in elkaar?
De James Webb Space Telescope is een ambitieus ondernemen om op deze vragen een antwoord te vinden. De Webb telescoop bouwt verder op zijn voorgangers zoals de Hubble telescoop om de limieten van de menselijke kennis nog verder te verleggen. Met een camera die 100 keer meer gevoelig is voor licht dan die van zijn voorganger hoopt men informatie te vinden over de eerst gevormde galaxies meer dan 13,5 miljard jaar geleden.

28 April 2021
Michael Collins, geboren in Rome op 31 oktober 1930 is vandaag overleden in Naples (Florida).

Hij maakte in 1969 deel uit van de bemanning van de historische Apollo 11-vlucht waarbij zijn collega's Neil Armstrong en Buzz Aldrin afdaalden naar de Maan en Neil Armstrong als eerste man voet zette op de maan.
Collins was de piloot van de commandomodule die 60 keer rond de maan bleef cirkelen alvorens Armstrong en Aldrin weer aankoppelden aan de module.

15 April 2021
Exact twee jaar geleden brak er brand uit onder het dak van de Notre-Dame kathedraal in Parijs. Vermoedelijk zijn herstellingswerken die aan de gang waren de oorzaak van de brand. De ganse dakconstructie bestaat uit eeuwenoude, houten balken die vuur gevat hebben. De brandweer van Parijs had alle moeite om het vuur onder controle te krijgen.
Door een koelbloedige aanpak wist men een groot aantal kunstwerken te evacueren en te redden van het vuur. De inspanning van de brandweer heeft er wel toe geleid dat de twee hoofdtorens zijn gevrijwaard gebleven. Het grootste gedeelte van de structuur is gevrijwaard gebleven maar vertoont zwaktes.
De Notre-Dame de Paris is letterlijk het centrum van Frankrijk. Het nulpunt van de Franse wegen dat dient als referentiepunt voor afstanden naar Parijs ligt aan de voet van de kathedraal.

24 October 2020
Niet vergeten, vannacht op 25 oktober, mag u de klok van 3 uur terugzetten naar 2 uur.

27 July 2020
Na crisisoverleg op woensdag 22 juli werden er strengere maatregelen afgekondigd die ingingen op zaterdag 25 juli. Deze hielden een verplichting in van het dragen van een mondmasker op markten en kermissen, verbod op het delen van alcoholische dranken, verbod alcoholverkoop 's nachts en verbod op samenscholing. Horecazaken dienen de contactgegevens van hun klanten te registreren en de zaken die zich niet aan de regels houden worden onmiddellijk gesloten.

Amper enkele dagen later neemt Cathy Berx, de gouverneur van de provincie Antwerpen, nog extra maatregelen voor gans de provincie om de heropflakkering van het coronavirus verder te beperken. Deze maatregelen worden van kracht vanaf dinsdag 28 juli. Zo komt er een avondklok van 23u30 tot 6u en moet de Horeca verplicht sluiten vanaf 23u. Er komt ook een totaalverbod op evenementen in feestzalen en het gebruik van fitnesszalen.
Corona info
Postnummers
Meteo
Krantenkoppen
Radiofrequenties
Officiële feestdagen
Zonsopgang
Hosting by
Schelpen
Those who can, do; those who can't, simulate.