Welkom op Valvas.be
Welkom op Valvas. Aan wat kan u zich bij ons verwachten? Enkele duizenden links naar websites met een eventuele korte omschrijving onderverdeeld in meer dan 100 categorieën.

15 April 2021
Exact twee jaar geleden brak er brand uit onder het dak van de Notre-Dame kathedraal in Parijs. Vermoedelijk zijn herstellingswerken die aan de gang waren de oorzaak van de brand. De ganse dakconstructie bestaat uit eeuwenoude, houten balken die vuur gevat hebben. De brandweer van Parijs had alle moeite om het vuur onder controle te krijgen.
Door een koelbloedige aanpak wist men een groot aantal kunstwerken te evacueren en te redden van het vuur. De inspanning van de brandweer heeft er wel toe geleid dat de twee hoofdtorens zijn gevrijwaard gebleven. Het grootste gedeelte van de structuur is gevrijwaard gebleven maar vertoont zwaktes.
De Notre-Dame de Paris is letterlijk het centrum van Frankrijk. Het nulpunt van de Franse wegen dat dient als referentiepunt voor afstanden naar Parijs ligt aan de voet van de kathedraal.

24 October 2020
Niet vergeten, vannacht op 25 oktober, mag u de klok van 3 uur terugzetten naar 2 uur.

27 July 2020
Na crisisoverleg op woensdag 22 juli werden er strengere maatregelen afgekondigd die ingingen op zaterdag 25 juli. Deze hielden een verplichting in van het dragen van een mondmasker op markten en kermissen, verbod op het delen van alcoholische dranken, verbod alcoholverkoop 's nachts en verbod op samenscholing. Horecazaken dienen de contactgegevens van hun klanten te registreren en de zaken die zich niet aan de regels houden worden onmiddellijk gesloten.

Amper enkele dagen later neemt Cathy Berx, de gouverneur van de provincie Antwerpen, nog extra maatregelen voor gans de provincie om de heropflakkering van het coronavirus verder te beperken. Deze maatregelen worden van kracht vanaf dinsdag 28 juli. Zo komt er een avondklok van 23u30 tot 6u en moet de Horeca verplicht sluiten vanaf 23u. Er komt ook een totaalverbod op evenementen in feestzalen en het gebruik van fitnesszalen.

08 June 2020
De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat vanaf maandag 8 juni voor het eerst sinds het begin van de lockdown, die begon op zaterdag 14 maart, de Horeca weer open mag. Cafés en restaurant kunnen terug hun klanten ontvangen op voorwaarde dat de nodige veiligheidsvoorwaarden gevolgd worden.

Het zal voor velen een opluchting zijn om terug wat sociale contacten te kunnen onderhouden. Hopelijk leidt dit niet tot een verhoging van het aantal besmettingen. Het aantal opnames in de klinieken, dat op 6 april een top bereikte met 5.759 opnames, is ondertussen gezakt naar 575 per dag vandaag. Het aantal besmettingen is in diezelfde periode gezakt van ongeveer 2.000 naar 150 per dag en ook het aantal doden per dag zakte van 257 naar 10 per dag.

Laat ons allen zo veel mogelijk de maatregelen opvolgen zodat er geen tweede golf volgt.

31 May 2020
Na een succesvolle lancering van de Crew Dragon gisteren volgde vandaag een succesvolle koppeling aan het Internationaal Space Station ISS. Robert Behnken en Douglas Hurley, de twee Amerikaanse astronauten aan boord van de Crew Dragon, zijn ondertussen ook de ISS binnengegaan.

Crew Dragon is de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit die met succes gelanceerd werd van op Cape Canaveral in Florida. Crew Dragon is, net zoals de Falcon-9 draagraket, een ontwerp van ruimtebedrijf SpaceX van Elon Musk, gekend als baas van de bekende Tesla.

Het was negen jaar geleden dat er Amerikaanse astronauten naar de ruimte vertrokken met een Amerikaans ruimteschip van op een Amerikaanse basis. Na het ongeluk met de spaceshuttle werden de Amerikaanse astronauten met een Russische Sojoez naar het ISS gebracht.

De vlucht kan zeker historisch genoemd worden aangezien er nu commerciële bedrijven astronauten naar de ruimte kunnen voeren.

29 May 2020
Vandaag op 29 mei 2020 is het exact 35 jaar gelden dat er zich in het Heizelstadion te Brussel één van de grootste rampen in de Belgische voetbalgeschiedenis voltrok. Tijdens de finale van Europacup tussen het Engelse Liverpool en het Italiaanse Juventus braken er rellen uit. Het neutrale vak Z, dat vol zat met Italiaanse supporters van Juventus, werd bestormd door supporters van Liverpool.

In de paniek die daarbij ontstond raakten er ongeveer 400 mensen gewond en vielen er 39 doden.

In de nasleep weigerde de bevoegde minister Charles-Ferdinand Nothomb om ontslag te nemen. In oktober van datzelfde jaar volgden er dientengevolge vervroegde verkiezingen. Omdat de supporters van Liverpool de oorzaak waren van de ramp werd de club een jaar extra uitgesloten van Europees voetbal.

23 May 2020
Door de aanhoudende droogte dreigt in de gemeenten die voor hun waterbevoorrading afhankelijk zijn van het reservoir van Meerbeek watertekort. Door nodige renovatiewerken in het waterproductiecentrum van Huldenberg dat einde 2019 uit dienst werd genomen ontbreekt de nodige extra capaciteit.

De watergroep vraagt ondertussen zuinig om te springen met drinkwater. Dit heeft evenwel niet belet dat in Overijse er in verschillende wijken van de gemeente er geen water meer uit de kraan komt. De brandweer deelt flessen drinkbeer water uit aan de bevolking.

In de hete zomer van 1976 werd voor het eerst aan de bevolking een sproeiverbod opgelegd. Men mocht geen kraantjeswater meer gebruiken om de planten in de tuin water te geven en het kuisen van de wagen was eveneens verboden. Op de website van Frank Deboosere kan je de temperaturen voor gans het jaar 1976 terugvinden.

Ondertussen zijn we 44 jaar later en zijn de watertekorten tijdens de laatste zomers nog nijpender geworden. Het beleid van alle regenwater zo snel mogelijk weg te laten vloeien via rivieren naar de zee moet aangepast worden zodat regenwater kan opgevangen worden om vervolgens tijdens droge perioden te kunnen aanspreken.

27 April 2020
De Vlaamse overheid heeft haar nieuwe #IKREDLEVENS campagne aangekondigd. Ze wil hiermee zo veel mogelijk de bevolking er op attent maken de basis handhygiëne toe te passen, zo veel mogelijk digitaal of telefonisch contact te houden met anderen en aan 'social distancing" te doen door minimaal 1,5 meter afstand te bewaren met andere personen.

In de persmededeling luidt het als volgt: "De huidige situatie vraagt om burgerzin en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De campagne wil met drie belangrijke ‘checks’ mensen aanzetten om goede gewoontes aan te nemen en vol te houden. Voor de campagne werkt de overheid nauw samen met de Vlaamse mediasector."

Op de website ikredlevens.be kan je uw profielfoto voorzien van een #IKREDLEVENS layer, om zo via je sociale kanalen te delen.

23 April 2020
Op 23 maart 2005 werd het eerste filmpje op YouTube gepubliceerd. Een kort filmpje met Jawed karim, één van de oprichters, met als titel "Me at the zoo". Exact 15 jaar later staan er ondertussen meer dan 5 miljard filmpjes online. YouTube is de tweede meest bezochte website ter wereld.

YouTube dankt zijn populariteit onder andere aan het feit dat iedereen kosteloos filmpjes kan plaatsen.

13 April 2020
In Anderlecht vluchtte vrijdagavond 11 april na een politiecontrole een negentienjarige jongeman op een scooter waarbij hij frontaal inreed op een politievoertuig en daarbij om het leven kwam. Zaterdagnamiddag onstond een spontane samenscholing van een vijftigtal jongeren waarop de politie ingreep omwille van de quarantainemaatregelen. Er werden molotovcocktails gegooid, politiecombi's vernield en geparkeerde wagens beschadigd en met stenen naar de politie gesmeten.

Zaterdagavond gooiden relschoppers met stenen en beschadigden enkele combi’s. Eén politievoertuig werd geplunderd waarbij er een vuurwapen werd gestolen. De politie pakte 43 personen op.

In totaal zijn er bijna 100 arrestaties verricht waarvan één op drie minderjarigen betreft. CD&V minister van binnenlandse zaken Pieter De Crem noemt de rellen "totaal onaanvaardbaar". Volgens De Crem gaat het om "jonge mensen die niet in overeenstemming met onze normen en waarden kunnen werken”.

Op Paaszondag bleef het kalm omdat de politie bij de minste samenscholing onmiddellijk ingreep.
Postnummers
Meteo
Krantenkoppen
Radiofrequenties
Officiële feestdagen
Zonsopgang
Wizzou
Creativity is no substitute for knowing what you are doing.