Vandaag is het exact 20 jaar geleden dat in Tjernobyl een kernreactor na een mislukt experiment op hol sloeg en explodeerde.
Het resultaat was een gigantische radioactieve wolk die over grote delen van West Europa is overgevlogen. Het was pas na enkele dagen toen Zweden radioactieve neerslag meldde dat het toenmalige Rusland, nu Oekraïne, met de feiten naar buiten kwam.
Door de ontploffing kwam er 400 keer meer straling vrij in de atmosfeer dan bij de bom van Hiroshima. Na 10 dagen stopte het branden omdat het grafiet opgebrand was.
Ondertussen is er over de open reactor een sarcofaag gebouwd die moet beletten dat de straling de buitenlucht kan bereiken. Over deze tijdelijke sarcofaag zal nog een andere gebouwd worden die langer bestand moet zijn tegen de tand des tijds.
De halveringstijd van verarmd Uranium bedraagt 4 miljard jaar. Dit betekent dat de intensiteit van de straling na 4 miljard gehalveerd zal zijn.
Officieel zijn er 47 mensen gestorven kort na de ramp aan een hoge dosis straling of rechtstreeks door de ontploffing. Geschat wordt dat er nadien nog zo'n 8 a 9000 mensen aan de directe of indirecte gevolgen van de ramp zouden sterven.